Dobre z lasu, czyli natura od kuchni

Kuchenne rewolucje czy powrót do tradycji? Lasy Państwowe postanowiły oddać w ręce mistrzów kuchni i domowych smakoszy obszerną książkę o gotowaniu w zgodzie z naturą. Estetycznie wydana i bogato ilustrowana pozycja jest czymś więcej niż tylko literaturą dla amatorów gotowania.

Z tej niezwykłej publikacji można dowiedzieć się o istnieniu zapomnianych już dziś przepisów, ale to nie wszystko – obszerny wstęp wprowadza czytelnika do świata użytecznych w kuchni roślin zielnych, drzew i krzewów, motywując go do samodzielnego przygotowania przypraw z lokalnych dóbr natury. Oczywiście na tym nie koniec, bowiem wrażenie robi ilość i różnorodność receptur na potrawy i napary z popularnych roślin.

Chociaż dziczyzna nieodłącznie kojarzy się z bliskimi naturze kulinariami, to wbrew pozorom wcale nie dominuje w gąszczu przedstawionych przepisów. Przecież w tej książce nie mogło zabraknąć miejsca dla potraw z grzybów. Znając polskie zamiłowanie do tradycji, to właśnie ta część publikacji będzie najczęściej wykorzystywana w domowej kuchni. Na prawdziwych smakoszy czekają zaś proste pomysły na iście naturalne desery, sosy, dżemy i syropy. Z kolei receptury napojów z pewnością pozwolą urozmaicić spotkania w gronie najbliższych i zaskoczyć znajomych. A stąd już tylko mały krok do nalewek – tajników ich przygotowania w książce nie brakuje. Prawdziwi smakosze z pewnością docenią sprawdzone receptury, według których można przyrządzić nawet własną żubrówkę.

SLV.