
Jak informuje PAP, naukowcy zajmujący się żubrami twierdzą, że należy dążyć do stworzenia w Polsce metapopulacji żubrów, czyli większej liczby stad tych zwierząt, ale o mniejszej liczebności. – Stada te są zbyt liczne – oceniła podczas konferencji naukowej poświęconej żubrom prof. Wanda Olech z SGGW, która od wielu lat naukowo zajmuje się tymi zwierzętami. Prof. Olech powiedziała, że zbytnie zagęszczenie zwierząt w stadach wolnożyjących niesie ze sobą niebezpieczeństwo rozprzestrzeniania się wśród nich różnorakich chorób. Obecnie w Polsce żyje ok. 2,3 tys. żubrów, większość zgrupowana jest w ośmiu stadach wolnościowych.
W ostatnim czasie polskie żubry, zwłaszcza te bieszczadzkie, trapi nicień atakujący oczy, który wywołuje chorobę zwaną telazjozą. Zakażone nim zwierzęta ślepną.
– Właśnie ze względu na zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób i konieczności mieszania się materiału genetycznego należy dążyć do utworzenia metapopulacji żubrów – mówił Jan Tabor, p.o. zastępcy dyrektora generalnego LP ds. gospodarki leśnej. Dyrektor Tabor poinformował, że Lasy Państwowe są w trakcie tworzenia zagrody pokazowej żubrów w Mławie, a kolejna powstaje w Supraślu na Podlasiu.
Dążąc do rozproszenia stad, naukowcy we współpracy z leśnikami utworzyli w ostatnim czasie dwa nowe stada żubrów – w lasach janowskich oraz Puszczy Rominckiej. Leśnicy z obu tych terenów poinformowali, że zwierzęta świetnie zaklimatyzowały się w nowych miejscach.
Ponieważ stada w Polsce są zbyt liczne, leśnicy wywożą też zwierzęta do innych państw. Dyrektor Tabor poinformował, że w ostatnich latach polskie żubry przewieziono do Czech, Rumunii, Bułgarii, Francji oraz Hiszpanii.
Z szacunków naukowców wynika, że do 2030 r. w Polsce mogłoby żyć 3316 żubrów. Aby tak się stało, niezbędne jest utworzenie stad w nowych miejscach i działania edukacyjne, które pozwolą zaakceptować te zwierzęta przez miejscową ludność. Leśnicy i naukowcy dążą do tego, by żubry nie wychodziły z lasów i nie niszczyły upraw rolnych, dlatego zakładają w lasach łąki i sady dla żubrów, a zimą dokarmiają je sianem i m.in. burakami. Prof. Wanda Olech podała, że menu żubra składa się w 80% z trawy.
BaszA