RDLP w Radomiu – Dary Świętokrzyskich Lasów

Jesień to czas obfitości leśnego runa. Z tej okazji już po raz szósty RDLP w Radomiu i nadleśnictwa LKP „Puszcza Świętokrzyska” (Daleszyce, Kielce, Łagów, Skarżysko, Suchedniów, Zagnańsk) 16 września zaprosiły na integrację w ramach imprezy „Dary Świętokrzyskich Lasów”. Na gości czekały różnorodne atrakcje. Najważniejsze było jednak wielkie grzybobranie z leśnikami. Miłośnicy jesiennych smaków pod bacznym okiem leśnej braci walczyli o status najlepszego grzybiarza.

Fot. Edyta Nowicka, RDLP w Radomiu

Zaszczyt ten przypadł pani Marcie z Kielc, która zebrała imponujące 6 kg grzybów! Kielczanie znaleźli też nieco lasu na głównym deptaku miasta, gdzie zorganizowano piknik ze stoiskami edukacyjnymi. Podczas finału trwającego od końca sierpnia konkursu „Grzyb w słoiku” wybrano najlepsze tradycyjnie przygotowane przetwory.

Po takim kontakcie z naturą z pewnością niejednemu dopisał apetyt. Remedium na głód okazała się przygotowana przez Grzegorza Russaka zupa borowikowa na zakwasie z kapusty z kluseczkami. Znawca kuchni myśliwskiej, gospodarz telewizyjnych programów o gotowaniu, chętnie dzielił się swoją kulinarną wiedzą w ramach wykładu o grzybach w kuchni regionalnej. Kucharz i propagator smaków z lasów z pewnością zostanie zapamiętany przez Kielczan i miłośników polskiej kuchni, tym bardziej że był to jeden z jego ostatnich publicznych występów. Zmarł kilka dni później w wieku 70 lat.

Prelekcje nt. wykorzystania leśnych ziół i survivalu również przyciągnęły słuchaczy rządnych głębszego kontaktu z dziką przyrodą, zaś oprawę muzyczną akcji przygotował zespół sygnalistów myśliwskich przy RDLP w Radomiu.

Jednym z celów tej imprezy cieszącej się dużym zainteresowaniem była konsolidacja miejscowej ludności wokół wielkiego i wspólnego dobra, jakim jest las. A to się organizatorom udało!

Red.