
Do przygotowania piwa „Las Przyszłości” mistrz piwowarski Axel Kiesbye sięgnął m.in. po pędy jodeł, kwiatostany modrzewia, liście buka, żołędzie i żywicę daglezji
Austriackie Lasy Związkowe (ÖBf), zarządzające lasami państwowymi Republiki Austrii, od 15 lat warzą we współpracy z mistrzem piwowarskim Axelem Kiesbye koneserskie piwo Leśne (Waldbier). Zasadniczo każdy rocznik trunku bywa wzbogacany o inny dodatek pochodzący z lasów ÖBf.
Aby uczcić jubileusz 100-lecia swojego istnienia, w 2025 r. ÖBf przygotowywały wyjątkową odmianę smakową piwa Leśnego, której nazwa brzmi „Las Przyszłości”. Jubileuszowy rocznik łączy w sobie aromaty gatunków drzew, które reprezentują stabilne klimatycznie mieszane lasy przyszłości i będą w coraz większym stopniu promowane w odnowieniach przez ÖBf. Pędy jodeł, kwiatostany modrzewia, liście buka, żołędzie, żywica daglezji i inne dodatki smakowe pochodzące z gatunków przyszłościowych zostały zebrane ręcznie w kilku leśnictwach ÖBf w różnych zakątkach Austrii. Każdy z leśnych dodatków wnosi znaczący wkład do bogatego doznania smakowego. Pędy jodły, kwiatostany modrzewia i kora daglezji zaskakują zapachem pomarańczy i marcepana, młode liście buka – lekko cytrynową nutą, a żołędzie – aromatami orzechowymi. Oficjalna prezentacja piwa „Las Przyszłości” została zaplanowana na jesień 2025 roku.
ÖBf zaczęły oferować limitowane partie piwa Leśnego w 2011 r. – Międzynarodowym Roku Lasów. Podstawowym dodatkiem do warzenia pierwszych roczników piwa Leśnego były młode pędy, szyszki, nasiona lub żywica iglastych drzew leśnych: jodły (2011), limby (2012), modrzewia (2013), sosny czarnej (2014) i świerka (2015). W 2016 r. dodatkiem były gałązki, igły i szyszkojagody alpejskiej odmiany jałowca, w 2017 r. – kwiaty czeremchy zwyczajnej, w 2018 r. – kwiaty, liście i pędy dzikiej gruszy, a w 2019 r. – owoce jarzębu brekinii. Z kolei w 2020 r. Leśne było piwem barrigue, czyli takim, które dojrzewało w dębowej beczce. W 2021 r. zapoczątkowany został nowy cykl roczników piwa Leśnego, który skupia się nie tyle na samych dodatkach, ile na zbiorowiskach leśnych ich dostarczających. Rocznikowi 2021 r. aromat nadały szyszki sosny limby i jagody borówki czarnej, rocznikowi 2022 – kwiaty wiązówki błotnej i młode pędy wierzby białej, rocznikowi 2023 – młode pędy jodły i owoce jarzębiny, a rocznikowi 2024 – kwiatostany lipy i owoce porzeczki alpejskiej.
Źródło: www.bundesforste.at