
Komisja Europejska 20 maja zaprezentowała dwie komplementarne strategie stanowiące filary Europejskiego Zielonego Ładu. Obie proponują ambitne działania i zobowiązania UE, mające na celu powstrzymanie utraty bioróżnorodności w Europie i na świecie oraz przekształcenie naszych systemów żywnościowych tak, aby stanowiły światowy wzorzec pod względem zrównoważonej konkurencyjności. Dokumenty rozpatrzą teraz Parlament Europejski i Rada Europejska.

Pierwszy z nich to jest Strategia UE na rzeczbioróżnorodności do 2030 r., poruszająca kwestie użytkowania gruntów i morza,nadmiernej eksploatacji zasobów naturalnych, zanieczyszczenia środowiska iinwazyjnych gatunków obcych. Proponuje się w niej m.in. ustanowienie wiążącychcelów w zakresie odtworzenia zdegradowanych ekosystemów i rzek, poprawy stanusiedlisk i gatunków chronionych w UE, powrotu owadów zapylających i ptaków nagrunty rolne, ograniczenia zanieczyszczeń, ekologizacji naszych miast, wspieraniarolnictwa ekologicznego i innych praktyk rolniczych sprzyjających różnorodnościbiologicznej. W grę wchodzi też poprawienie stanu zdrowia lasów oraz zasadzenie3 mld drzew. Odbędzie się to m.in. poprzez przekształcenie co najmniej 30%europejskich obszarów i mórz w skutecznie zarządzane obszary chronione orazprzywrócenie różnorodnych elementów krajobrazu na przynajmniej 10% powierzchniużytków rolnych. Na rzecz bioróżnorodności uruchomione zostaną środki finansowew wysokości 20 mld euro rocznie – z różnych źródeł, w tym funduszy unijnych,krajowych i prywatnych. Strategia na rzecz bioróżnorodności potwierdzadeterminację UE, by dać przykład w walce ze światowym kryzysem ekologicznym.
Drugim dokumentem jest Strategia „od pola do stołu”, któraumożliwi przejście na zrównoważony system żywnościowy w UE. Poskutkuje towzmocnieniem jego odporności oraz zmniejszeniem śladu środowiskowego iklimatycznego wytwarzanego przez produkcję żywności w UE. Odbędzie się to przezm.in. ograniczenie stosowania pestycydów i ryzyka z tym związanego o 50%,redukcję stosowania nawozów o co najmniej 20%, zwiększenie udziału uprawekologicznych w całkowitej powierzchni użytków rolnych do 25%. Obywatelezauważą oddziaływanie strategii poprzez ulepszone etykietowanie, lepiej za-uspokajającepotrzeby konsumentów w zakresie informacji nt. zdrowej i zrównoważonejżywności.
Red.