OKL w Gołuchowie – Turniejowe nalewki

„Nalewki – trunki dla zdrowia i przyjemności. Nalewki z leśnych kwiatów i owoców” – to tytuł projektu, na który składają się trzy wydarzenia popularyzujące korzystanie z zasobów przyrodniczych naszych lasów.

Projekt rozpoczął się 11 kwietnia br. wystawązorganizowaną w oparciu o zbiory z Muzeum Etnograficznego w Toruniu, wzbogaconeeksponatami z innych placówek muzealnych, m.in.: Muzeum Farmacji CollegiumMedicum UJ w Krakowie, Muzeum Farmacji Apteki „Pod Łabędziem” w Bydgoszczy,Muzeum Gorzelnictwa w Łańcucie, a także z kolekcji prywatnych. Uzupełnieniemwystawy jest opublikowany „Komentarz”, przygotowany w formie książeczki,zawierający podstawową wiedzę z zakresu historii nalewek oraz informacjepoświęcone współczesnym i dawnym sposobom wyrobu i serwowania nalewek, jak iprzybliżajacy problematykę współczesnego zjawiska, jakim jest upowszechniającesię w Polsce „nalewkowe hobby”.

Na tą przepiękną i bardzo interesującąwystawę oraz drugą otwartą w tym samym terminie pt. „Mój Las” – autorskąwystawę fotograficzną Krzysztofa Frydla, nadleśniczego Nadleśnictwa Kaliska, naktórej przedstawione są 54 fotogramy przyrodnicze, od panoram pomakrofotografie, świadczące o głębokiej wrażliwości autora na piękno lasu orazjego wysokich umiejętnościach warsztatowych, zapraszamy do Gołuchowa.
Mistrz nalewek Heronim Błażejak oraz dyrektor OKL Benedykt Roźmiarek (Fot. J. Suder)
Kolejnym etapem były całodniowe warsztatyzorganizowane na drugi dzień po otwarciu wystawy. Warsztaty prowadził, wraz zdr. Lucjanem Rutkowskim, Hieronim Błażejak, mistrz nalewek z Torunia, zajmującysię sztuką ich powstawania od ponad 20 lat. Jest on laureatem wielu nagród iwyróżnień, a jego nalewki (orzechowa, z czarnej porzeczki, dereniowa,dzięgielówka oraz nalewka z kwiatów głogu) zostały w 2006 r. wpisane na ListęProduktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Warsztaty, „Wyróbnalewek sposobem domowym” obejmowały: historię nalewek i ich rolę w polskiejtradycji i kulturze, technologię wyrobu nalewek w warunkach domowych orazsposoby ich serwowania. Szczegółowy przebieg zajęć miał natomiast na celuzapoznanie uczestników z: historią nalewek ze szczególnym uwzględnieniemPolski, charakterystyką surowców, w tym przypadku leśnych roślin i owocówwykorzystywanych do sporządzania nalewek, oraz sprzętami niezbędnymi do ichwytwarzania. Omówiono też kolejne etapy wyrobu nalewek i ich zastosowania jakododatków podawanych do określonych potraw kulinarnych.

Efekty wysiłków mistrza nalewek uczestnicywarsztatów będą mogli sprawdzić podczas trzeciej części projektu – turniejunalewek, który odbędzie się na początku września i na który zaprasza się całąBrać Leśną. Ideą turnieju jest prezentacja tradycyjnych polskich nalewek,odkrywanie receptur na te najlepsze oraz nagrodzenie ich twórców. Turniej mateż na celu ochronę kulinarnego dziedzictwa, wykazanie się znajomościąprzygotowania nalewek z owoców leśnych oraz wiedzą na temat tradycyjnego,domowego sposobu ich wytwarzania. Będzie on jednocześnie promował jedyny wswoim rodzaju tradycyjny produkt kulinarny oraz przyczyniał się do integracjiśrodowiska leśników.

Jan Suder

Więcej o turnieju na stronie:http://www.okl.lasy.gov.pl.
Pracami biura organizacyjnego kieruje JerzyAdamczewski, tel. 692 067473, jerzy.adamczewski@okl.lasy.gov.pl