
Austriackie Lasy Związkowe (ÖBf), zarządzające lasami państwowymi Republiki Austrii, od 14 lat we współpracy z mistrzem piwowarskim Axelem Kiesbye warzą koneserskie piwo Leśne (Waldbier). Zasadniczo każdy rocznik trunku bywa wzbogacany o inny dodatek pochodzący z lasów ÖBf. W 2024 r. są nim kwiatostany lipy i owoce porzeczki alpejskiej. Kwiatostany zostały pozyskane pod koniec czerwca br., a owoce – w lipcu i sierpniu w zboczowym lesie mieszanym, rosnącym w jednej z górskich gardzieli regionu Steyrtal w Górnej Austrii, w leśnictwie Sattl. Leśne 2024 to piwo o nucie słodowo-owocowej, zrównoważonej delikatną goryczką chmielu i porzeczki alpejskiej.
ÖBf zaczęły oferować limitowane partie piwa Leśnego w 2011 r. – Międzynarodowym Roku Lasów. Podstawowym dodatkiem do warzenia pierwszych roczników piwa Leśnego były młode pędy, szyszki, nasiona lub żywica iglastych drzew leśnych – jodły (2011), limby (2012), modrzewia (2013), sosny czarnej (2014) i świerka (2015). W 2016 r. dodatkiem były gałązki, igły i szyszkojagody alpejskiej odmiany jałowca, w 2017 r. – kwiaty czeremchy zwyczajnej, w 2018 r. – kwiaty, liście i pędy dzikiej gruszy, a w 2019 r. – owoce jarzębu brekinii. Z kolei w 2020 r. Leśne było piwem barrigue, czyli takim, które dojrzewało w dębowej beczce. W 2021 r. zapoczątkowany został nowy cykl roczników piwa Leśnego, który skupia się nie tyle na samych dodatkach, ile na zbiorowiskach leśnych ich dostarczających. Rocznikowi 2021 aromat nadały szyszki sosny limby i jagody borówki czarnej, rocznikowi 2022 – kwiaty wiązówki błotnej i młode pędy wierzby białej, a rocznikowi 2023 – młode pędy jodły i owoce jarzębiny.
Leśne 2024 jest dostępne od października w butelkach o pojemności 0,75 l i 0,33 l w wybranych placówkach handlu specjalistycznego. Ze względu na stosunkowo dużą zawartość alkoholu może ono leżakować przez wiele lat.
Źródło: www.bundesforste.at