Handel grzybami – Tylko (?) z atestem

Żeby sprzedawać świeże grzyby, trzeba posiadać atest, potwierdzający ich świeżość i przynależność do gatunku. Praktyka pokazuje, że sprzedawcom trudno stosować się do przepisów.

Wydane trzy lata temu rozporządzenieMinistra Zdrowia dopuszcza do obrotu 44 gatunki grzybów. Są wśród nich gatunkileśne: maślaki, podgrzybki, rydze, borowiki, kanie. Ale jest też warunek –grzyby można oferować jedynie po potwierdzeniu ich przydatności do spożycia atestem.Taki dokument wystawia klasyfikator grzybów świeżych, z uprawnieniami wydanymiprzez wojewódzkiego inspektora sanitarnego. Klasyfikator rozpoznaje gatunek ibada stan przydatności do spożycia (czy grzyby nie są nadpsute, zapleśniałe).

Atest to niemałe ograniczenie dlapowszechnego handlu grzybami. Obejmuje bowiem jednorodną pod względem gatunkupartię, której maksymalny okres przechowywania w temperaturze do 10°C wynosi…48 godzin. W praktyce więc, kto sprzedaje świeże kurki czy podgrzybki nastraganie, winien co najmniej co dwa dni cały swój towar przedstawićklasyfikatorowi do przejrzenia. Jeśli grzybów nie sprzedał, a nie noszą oneoznak zepsucia, atestu nie może legalnie odnowić. To oznacza, że w handlu niepowinno być świeżych grzybów zebranych wcześniej niż przed dwoma dniami…

Klasyfikatorów można szukać w powiatowychstacjach Sanepidu więc z uzyskaniem atestu nie powinno być trudności.Bezpłatnie lub za odpłatnością – cenniki nie są przedmiotem regulacji (np. wBolesławcu 10 zł za 10 kg). W uprawnienia wyposażają się też co niektórzysprzedawcy lub pracownicy targowisk miejskich. Np. na kursach, które organizujewojewódzki Sanepid w Poznaniu (trzy dni, 650 zł z wyżywieniem i pobytem).

Jak dowiodła kontrola przeprowadzonawłaśnie na poznańskich targowiskach, atestowanie poważnie szwankuje.Inspektorzy powiatowego Sanepidu odwiedzili 40 straganów, sklepy i kioski.Atestów nierzadko brakowało, były nieaktualne, źle wypełnione albo podpisane inblanco. Tylko na kilku straganach dokumenty były bez zarzutu, co pokazujegeneralne podejście handlujących do przepisów. Inspektor powiatowy skierowałuwagi w sprawie nieuczciwych klasyfikatorów i grzyboznawców do inspektoratówwojewódzkich, kwestionując zasadność dalszego posiadania przez nich uprawnień.

Prócz atestu warunkiem sprzedaży grzybówjest oferowanie ich wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach.Handel grzybami na poboczach dróg, przypadkowych stolikach itp. jest nielegalny.

RaZ