
„Nalewki – trunki dla zdrowia i przyjemności. Nalewki z leśnych kwiatów i owoców” – to tytuł projektu Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie. Projekt, skierowany do pracowników Lasów Państwowych i parków narodowych, składać się będzie z trzech elementów: wystawy, warsztatów i turnieju nalewek. Czasu jeszcze dość, ale już teraz warto zacząć przygotowania.
11 kwietnia w przyszłym roku w Gołuchowieotwarta zostanie wystawa. Dzień później odbędą się warsztaty, które poprowadzizespół pod kierunkiem Hieronima Błażejaka – mistrza nalewek z Torunia, laureatawielu nagród i wyróżnień. Jego nalewki (orzechowa, z czarnej porzeczki,dereniowa, dzięgielówka oraz nalewka z kwiatów głogu) zostały w 2006 r. wpisanena Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W trakciewarsztatów uczestnicy poznają historię nalewek i ich rolę w polskiej tradycji ikulturze, technologię wyrobu nalewek i charakterystykę produktówwykorzystywanych do ich sporządzania oraz niezbędnych sprzętów, sposobyserwowania nalewek.
Leśnicy, którzy samodzielnie przygotowująnalewki, mają jeszcze rok, aby przygotować się do Turnieju Nalewek Leśnych. Tawyrafinowana rywalizacja będzie miała swój finał 4 września, jeszcze przedzakończeniem wystawy.
OKL zaznacza, że projekt przeznaczony jestwyłącznie dla osób dorosłych, co wynika z obowiązującej w Polsce ustawy owychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
Red.